Papierowe czy silikonowe? Jakie foremki wybrać?

Czas Świąt to oprócz choinki, prezentów i wieczerzy wigilijnej, również intensywny czas wypieków. A żeby można było je wykonać, koniecznie trzeba posiadać foremki. Powstaje jednak pytanie, czy lepsze będą foremki papierowe, czy też może silikonowe?

Charakterystyka foremek papierowych

Foremki papierowe są zdecydowanie najczęściej wybieranym rodzajem foremek do pieczenia. Wszystko z powodu bardzo niskiej ceny i ogromnej dostępności. Da się je bowiem kupić nawet w pierwszym lepszym sklepie spożywczym, więc nie trzeba po nie jechać do dużego centrum handlowego.

Niestety na tym zalety się kończą, ponieważ foremki te są trudne i niewygodne w używaniu, a także są jednorazowe.

A co z silikonowymi?

Na szczęście na rynku znaleźć można także o wiele lepsze foremki silikonowe. Ten sztuczny materiał doskonale sprawdza się w takim zastosowaniu. Jest on po pierwsze odporny na gorące, a także na zimne powietrze, więc można bez większego kłopotu foremki te wkładać z piekarnika nawet prosto do lodówki. Dodatkowo do foremek silikonowych ciasto praktycznie nie przywiera, więc wyjmowanie gotowych wypieków powinno być bardzo łatwe. Nie będzie to również stwarzało żadnego ryzyka uszkodzenia wypieków, jak to często ma miejsce w przypadku foremek w wersji papierowej.

Foremki silikonowe dostępne w ofercie sprzedażowej pod adresem: https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-silikonowe-do-pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *